Rakentamisessa tulee aina välillä vastaan valinnan vaikeus. Ja toisten blogeja lukiessa tulee joskus mieleen, miten ihmeessä ihmiset osaavat tehdä päätöksiä niin nopealla aikataululla? Meillä on moni asia suunniteltu, kilpailutettu ja päätetty jo ennen varsinaisen rakentamisen aloitusta. Osa jopa ostettu tai tilattu. Tässäpä muutama esimerkki:

  • Keittiökaappien osalta suunnittelu alkoi heti siinä vaiheessa, kun päätimme talon rakentaa, ja tiesimme talomallin johon keittiö tulee sijoittumaan. Tässä vaiheessa emme kuitenkaan tienneet minne ja millä aikataululla talo tullaan rakentamaan. Tonttejakin oli katsottuna kaksin kappalein, välillä vaivaiset 1000 km. Keittiökaappien toimittajan valinnassa ei ollut vaikeuksia, koska usean vuoden kokemuksella miehellä oli selvä näkemys toimittajasta. Joten keittiökaappejen osalta marssimme vain liikkeeseen ja tilasimme haluamamme kaapistot koko taloon.
  • Kodinkoneet valitsimme, kilpailutimme ja ostimme viime helmikuussa, tällöin jo tiesimme mille tontille talo tulevaisuudessa nousee, aikataulusta ei kyllä ollut vielä tietoa. Kodinkoneiden valinnassa jotain helpotusta toi se, että meillä oli aika vahva näkemys ja kokemus siitä, mitä kodinkonemerkkejä ei uuteen taloon ainakaan ostettaisi.
  • Tulisijan valittiin ja tilattiin myös hyvissä ajoin. Lopulta takan valinta oli aika helppo, koska mies oli ehdottomasti sitä mieltä, että takan pitää olla vuolukiveä, joten eipä siinä sitten paljon vaihtoehtoja jäänyt . Suuremmaksi ongelmaksi meinasi muodostua se, mahtuuko haluamamme takka talon sisälle Silmänisku. Takka jopa toimitettiin meille lähes puoli vuotta ennen asennusta.
  • Lattiamateriaalit, oikeasti hei, jos olisi pitänyt äkkiä päättää millainen lattia meille tulee, niin tuskin olisi lattiamateriaaleja meille koskaan tullutkaan. Tämä on ollut varmaan yksi vaikeimmista päätöksistä, mitä on pyöritelty vaikka kuinka. On raahattu erilaisia materiaaleja kotiin näytille, on jopa kyselty saadaanko tulla katsomaan miltä se ja se materiaali näyttää teidän kotona. Ja mikä tärkeintä: miltä se tuntuu jalan alla ja kestääkö käyttöä? Oman kokemuksen perusteella laminaatti sai jyrkän ein ja lautaparketit saivat taas ein, koska epäillään niiden kestävyyttä koiran ja lasten kanssa toimittaessa. Katseltiin sitten korkki-, vinyyli- ja linoleumilattioita ja pitkään kaikki tuntuivat vierailta, osin myös siksi, ettei näistä ollut omaa kokemusta, kunnes sitten kerran se oikea tuli vastaan. Nyt vaan sitten katsotaan tuliko valittua oikein.
  • Laattoja ollaan pyöritelty edestakaisin, ja osin valinnat ovat olleet helppoja osin tosi vaikeita. Osa malleista on tippunut pois ihan vaan siksi, että hinta on aivan tajuton - no joo - mulla on aika kallis maku, ainakin miehen mielestä. Yleensä jos johonkin tartun kaupassa, niin se on yleensä kalleimmasta päästä, joten kait se on tottakin.

Osittain joitakin valintoja tehdessä on ongelmana se, että sitä millaisen lopputuloksen näen mielessäni, ei aina ole saatavana juuri sellaista materiaalia tai väriä - tai sitten ei vaan kertakaikkiaan löydy toisiinsa sopivia tuotteita. Toisaalta tarvitsen pitkän ajan suunnittelemiseen, etsimiseen ja sitten uudelleen suunnittelemiseen ja etsimiseen. Nyt sitten kun lähes kaikki on valittuna, tilattuna ja ostettua, niin voi keskittyä vain siihen rakentamiseen. Enää ei tarvi juosta ympäri kauppoja ja etsiä sitä sopivaa laattaa, maalia tai vaikkapa verhotankoa, jotka nekin on suunniteltu jo silloin kun valettiin lattioita.

Itse en siis kovin nopeita päätöksiä osaisi tehdä, vaan mitä todennäköisemmin meidän rakennusprojeksi ei koskaan tulisi valmiiksi, kun edelleen vaan ihmettelisin minkä väriset laatat tulee pesuhuoneeseen.